Vervolgd voor verzonnen aanklachten

Vervolgd voor verzonnen aanklachten
Op zondag 4 maart na de kennismakings- en ontmoetingsdienst is er weer een maandelijkse schrijfactie van Amnesty.

Tijdens de schrijfactie van Amnesty International in maart schrijven voor de Nigeriaanse Raymond Gold.


Raymond Gold vroeg een olie- en gasbedrijf onderzoek te doen naar de gevolgen van een olieraffinaderij voor het milieu. Hij werd aangeklaagd en kan drie jaar cel krijgen. Raymond Gold is een gerespecteerd lid van de Irede-gemeenschap, die naast een olieraffinaderij van Integrated Oil and Gas Ltd. woont. Gold vroeg het bedrijf begin 2016 om duidelijk te maken welke gevolgen de activiteiten van de olieraffinaderij hebben voor onder meer het drinkwater in de omgeving.

Hij sprak zich ook uit op de radio en in de krant. De Nigeriaanse wet stelt bedrijven verplicht hier onderzoek naar te doen. Maar de autoriteiten in de staat Lagos – aangespoord door het olie- en gasbedrijf –  besloten om Gold te vervolgen. Gold kan een celstraf van drie jaar krijgen voor aanklachten die zijn verzonnen om hem en de Irede-gemeenschap te intimideren. Hij is op borgtocht vrij.

Zijn rechtszaak is in volle gang. In de brief roepen wij de openbaar aanklager van Lagos op de aanklachten tegen Raymond Gold te laten vallen.

De maandelijkse schrijfactie is een samenwerking van ZWO van de Hervormde Kerk Heelsum-Kievitsdel en de Gereformeerde Kerk van Renkum en Heelsum.
terug