Stop huisuitzettingen van bedoeïenen in bezet gebied

Stop huisuitzettingen van bedoeïenen in bezet gebied
Op zondag 4 februari na de kennismakings- en ontmoetingsdienst is er weer een maandelijkse schrijfactie van Amnesty.

De schrijfactie van Amnesty International is in februari gericht aan de Israëlische autoriteiten. Het Israëlisch leger stuurde op 1 november 2017 een ontruimingsbevel uit waarin stond dat de Jahalin-bedoeïen in Jabal al-Baba hun land moeten verlaten. Hun huizen bevinden zich in de door Israël bezette Westbank. In de brief roepen we de Israëlische autoriteiten op het ontruimingsbevel onmiddellijk in te trekken en de vernielingen van bedoeïenenhuizen te stoppen.


Israël verplaatste de Jahalin bedoeïenen in de jaren vijftig ook al eens. Ze werden toen vanuit de Negeb- woestijn in het zuiden van Israël naar de Westbank verplaatst. Toen Israël in 1967 de Westbank bezette werd het graasland van de bedoeïenen ingenomen om Israëlische nederzettingen te bouwen. De traditionele nomadische manier van leven van de bedoeïenen werd onmogelijk gemaakt en ze werden gedwongen om zich te vestigen in kleine tentenkampen rond Oost Jeruzalem. Nu moeten ze ook hier vandaan.
De Jabal al-Baba gemeenschap hoorde op 16 november dat ze binnen een week hun huizen moesten verlaten omdat ze ‘illegaal gebouwd’ zouden hebben op het land. Ze probeerden het besluit tevergeefs aan te vechten. De gemeenschap heeft nieuw grond toegewezen gekregen naast de voormalige vuilstortplaats van Jeruzalem.

Sinds het ontruimingsbevel leven de families in angst. De Israëlische autoriteiten proberen de bedoeïenen te dwingen het gebied te verlaten door hun huizen te slopen en middelen van bestaan te vernietigen. Dit is een oorlogsmisdaad en schending van internationale mensenrechten, waaronder het recht op huisvesting.

De maandelijkse schrijfactie is een samenwerking van ZWO van de Hervormde Kerk Heelsum-Kievitsdel en de Gereformeerde Kerk van Renkum en Heelsum.
terug