Lange celstraf voor Oeigoerse studente

Lange celstraf voor Oeigoerse studente
In december is de schrijfactie van Amnesty International gericht aan de de Chinese autoriteiten. Op zondag 3 december, tijdens de gezamenlijke dienst, kunt u weer uw handtekening zetten. In de brief roepen we opop Buzainafu Abudourexiti onmiddellijk vrij te laten of haar een eerlijk proces te geven als zij een misdrijf heeft gepleegd.

De Oeigoerse Buzainafu Abudourexiti studeerde twee jaar in Egypte. Toen ze naar China terugkeerde werd ze opgepakt en tijdens een geheim proces tot zeven jaar cel veroordeeld. De aanklachten tegen haar zijn nooit bekend gemaakt.

Buzainafu was van plan om bij haar man in Australië te gaan wonen. De politie in de Oeigoerse Xinjiangregio had al medewerking verleend om een visum aan te vragen. Toen ze in maart 2017 gearresteerd werd, was ze zwanger. Haar familie weet niet of ze in goede gezondheid verkeert. Ze mogen geen contact met haar hebben. Ze gaan er vanuit dat Buzainafu niet meer in verwachting is en vrezen voor haar veiligheid.

Sinds mei 2017 dwingen de Chinese autoriteiten Oeigoerse studenten in het buitenland terug te keren naar China. Begin juli werden in Egypte meer dan tweehonderd studenten opgepakt. Tweeëntwintig studenten moesten gedwongen terug naar China. Van hen ontbreekt ieder spoor. De Oeigoeren, een moslimminderheid uit de autonome regio Xinjiang, worden sinds eind 2016 meer en meer beperkt in hun vrijheid van beweging.

De maandelijkse schrijfactie is een samenwerking van ZWO van de Hervormde Kerk Heelsum-Kievitsdel en de Gereformeerde Kerk van Renkum en Heelsum.
terug