In de cel omdat je wil fietsen

In de cel omdat je wil fietsen
Op zondag 6 mei na de gezamenlijke dienst in Heelsum is er weer een maandelijkse schrijfactie van Amnesty.

Tijdens de schrijfactie van Amnesty International in mei schrijven we voor Dzmitry Paliyenka uit Wit Rusland


De Wit-Russische activist Dzmitry Paliyenka zit sinds april 2017 onterecht in de gevangenis omdat hij protesteerde tegen het strenge fietsbeleid in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Zijn gezondheidstoestand is zorgelijk.

In april 2016 kwamen tientallen fietsers in Minsk bijeen voor een demonstratie. Ze eisten dat fietsers weer ongehinderd door de straten van de hoofdstad kunnen fietsen. De oproerpolitie trad hard op. Paliyenka werd opgepakt omdat hij het jasje van een verkeersagent zou hebben gescheurd. In oktober kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van twee jaar voor ‘geweld tegen een agent’ en het verspreiden van ‘pornografische materialen’. Absurde en verzonnen aanklachten.

In april 2017 moest Paliyenka toch zijn straf uitzitten in de gevangenis. Hij moest in de gevangenis werk doen waardoor zijn astma verergerde. Ook liep hij twee maanden rond met een open wond aan zijn been waarvoor hij geen behandeling kreeg. Eind maart werd hij overgebracht naar een ziekenhuis voor gevangenen. Het is niet bekend hoe het nu met zijn gezondheid is. De gevangenisautoriteiten proberen Paliyenka volledig te isoleren. Elke maand zit hij ruim een week in eenzame opsluiting. Hij mag geen post ontvangen en medegevangenen mogen niet met hem praten. Ook kan hij niet vrijuit spreken met zijn advocaat en vader.

In de brief roepen we de autoriteiten van Wit Rusland op om Paliyenka onmiddellijk vrij te laten en hem goed te behandelen.

De maandelijkse schrijfactie is een samenwerking van ZWO van de Hervormde Kerk Heelsum-Kievitsdel en de Gereformeerde Kerk van Renkum en Heelsum.
terug