Politie intimideert prominente activist Nigeria

Politie intimideert prominente activist Nigeria
In oktober is de schrijfactie van Amnesty International gericht aan de Nigeriaanse autoriteiten. Op zondag 1 oktober, tijdens de gezamenlijke dienst, kunt u weer uw handtekening zetten.

Activist Maurice Fangnon komt op voor sloppenwijkbewoners die uit hun huizen worden gezet. De politie pakte hem in juli 2017 op in een poging hem het zwijgen op te leggen. Fangnon beschuldigt twee leden van een invloedrijke koninklijke familie van brandstichting en moord. Dit vond plaats toen de overheid leden van de Otodo-Gbame gemeenschap dwong hun huizen te verlaten. Volgens ooggetuigen waren de twee mannen aanwezig bij aanvallen op enkele bewoners door gewapende mannen. De huizen moesten geruimd omdat de koninklijke familie het land opeiste. Fangnon meldde de aanvallen en verscheidene doodsbedreigingen bij de politie. De politie pakte hem echter op en beschuldigde hem er van valse informatie te hebben gegeven. Hij is op borgtocht vrij, maar er loopt nog een onderzoek tegen hem.

In de brief dringen wij er bij de autoriteiten op aan alle klachten tegen Maurice Fangnon te laten vallen, de bedreigingen aan zijn adres te onderzoeken en de daadwerkelijke daders te berechten. Wij roepen de autoriteiten op om te zorgen dat Fangnon niet meer onderworpen wordt aan enige verdere bedreigingen en intimidaties.

De maandelijkse schrijfactie is een samenwerking van ZWO van de Hervormde Kerk Heelsum-Kievitsdel en de Gereformeerde Kerk van Renkum en Heelsum.
terug