FAIRTRADE FAIRTRADE

Onder fairtrade, ofwel eerlijke handel, verstaan we de handel met producenten in ontwikkelingslanden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika tegen eerlijke handelsvoorwaarden. Doel is dat de boeren en andere leveranciers in deze landen een redelijke beloning krijgen voor hun product. Fairtrade organisaties helpen die producenten hun producten te verkopen, zodat zij hun omzet en rendement kunnen verhogen.
Dankzij fairtrade wordt de handelspositie van boerenorganisaties beter en krijgen de boeren, arbeiders en hun families de kans om zelfstandig te functioneren. Consumenten in Renkum kunnen hieraan een bijdrage leveren door fairtrade producten te kopen en hiernaar te vragen bij de ondernemer. Ondernemers kunnen zoveel mogelijk fairtrade producten aanbieden.


 
 
FAIRTRADE GEMEENTE RENKUM FAIRTRADE GEMEENTE RENKUM

 


Renkum is sinds 7 april 2012 een Fairtrade Gemeente. Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan eerlijke handel. In een Fairtrade Gemeente worden veel fairtrade producten verkocht, gekocht en gebruikt door supermarkten, winkels, horeca, kerken, verenigingen, scholen, gemeente, bedrijven en consumenten. Het unieke element aan de campagne is dan ook dat iedere doelgroep in een gemeente hierbij wordt betrokken. Fairtrade Gemeente is een internationale campagne waar vele landen, steden en dorpen aan meedoen. In ruim 15 jaar tijd is het uitgegroeid tot een zeer succesvol burgerinitiatief, waardoor er nu ruim 2000 Fairtradegemeenten zijn in 36 landen. In Nederland hebben nu 89 gemeenten de titel behaald en zijn in nog zo’n 60 gemeenten werkgroepen actief om zich hierbij aan te sluiten.
Gemeenten die meedoen met de campagne geven hiermee aan eerlijke handel een warm hart toe te dragen en werk te maken van economische bevordering in ontwikkelingslanden. De campagne gaat niet uit van traditionele ontwikkelingshulp, maar juist van handel en dan juist eerlijke handel. Boeren en producenten krijgen een gegarandeerde minimumprijs om in basisbehoeften te kunnen voorzien, plus een premie die gebruikt kan worden om te investeren in de eigen gemeenschap. Deelname aan de campagne is een eenvoudige, leuke, maar ook effectieve manier om lokaal een verschil te maken voor kleine boeren en producenten elders in de wereld.
 
FAIRTRADE KEURMERKEN FAIRTRADE KEURMERKEN
Om een product fairtrade te kunnen noemen, moeten alle partijen in de handelsketen aantonen dat zij aan de internationale principes van fairtrade voldoen. Keurmerken en erkenningsystemen die werken volgens de fairtrade principes zijn Fairtrade International (in Nederland bekend als Max Havelaar), WFTO, Fair for Life, Naturland en Bio-Equitable. Zij werken allemaal op hun eigen manier binnen de fairtrade principes. De producten van deze initiatieven zijn te koop via verschillende groothandels, supermarkten, fairtrade winkels en warenhuizen.
 
lees meer ยป
 
Fairtrade tip Fairtrade tip

Verkrijgbaar bij de wereldwinkel.
Een DOPPER is het ideale flesje voor kraanwater en een wegwerpflesje heb je niet meer nodig. Met een dopper steun je drinkwater en sanitatie projecten wereldwijd. En als je een dopper koopt steun je direct de inwoners van Nepal.