Fairtrade Week 4 t/m 12 mei 2019 Fairtrade Week 4 t/m 12 mei 2019

Weet wat je koopt
Elke dag maken we keuzes. Doen we aankopen. In de supermarkt of online. Maar wat we niet weten is dat die keuzes gevolgen hebben. Dat je onbewust kunt bijdragen aan een oneerlijk handelssysteem waarin boeren en arbeiders aan de andere kant van de wereld worden uitgebuit. Een wereld die vaak voor ons onzichtbaar blijft.

Daarom vragen wij tijdens de Fairstrade Week aandacht voor deze wereld en maken wij (h)eerlijke producten zichtbaar met aanbiedingen waar iedereen blij van wordt. Jij hier, maar ook zeker de boeren en arbeiders daar. Natuurlijk is het niet in 1 keer opgelost. Maar met jouw aankopen kun je wel degelijk het verschil maken. Want als jij weet wat je koopt kun je eerlijker kiezen en de werk- en leefsituatie van deze boeren en arbeiders stukje bij beetje verbeteren.
 
Hoe werkt Fairtrade
Korting en Fairtrade hoe kan dat?
Een terechte vraag, want korting wordt natuurlijk altijd door iemand betaald. Tijdens de Fairtrade Week wordt deze betaald door de supermarkt en gaat dus niet ten koste van het inkomen van de boeren en arbeiders.

Welke producten zijn Fairtrade?
In Nederland dragen meer dan 7.500 producten het Fairtrade keurmerk. Zo heb je Fairtrade koffie, Fairtrade bananen, Fairtrade chocolade. Maar ook rijst, sap, thee, wijn, noten, ijs, katoen en bloemen kunnen Fairtrade zijn.

Zijn Fairtrade producten duurder?
Vroeger betekende Fairtrade vaak: duurder en alleen in speciale winkels verkrijgbaar, maar dat is allang niet meer zo. Veel supermarkten verkopen bijvoorbeeld Fairtrade koffie, chocolade en thee onder een huismerk.

Hoe wordt Fairtrade een succes?
Met jouw aankopen in de supermarkt of wereldwinkel kun je het verschil maken. Hoe meer vraag er naar Fairtrade producten is, hoe groter de impact voor de boer, want die kan een groter deel van zijn oogst onder Fairtrade voorwaarden verkopen. Zo krijgen de boeren en arbeiders langzaam maar zeker een beter inkomen. 
 
Fairtrade tip Fairtrade tip

Verkrijgbaar bij de wereldwinkel.
Een DOPPER is het ideale flesje voor kraanwater en een wegwerpflesje heb je niet meer nodig. Met een dopper steun je drinkwater en sanitatie projecten wereldwijd. En als je een dopper koopt steun je direct de inwoners van Nepal.