Fairtrade:  Fairtrade: 


Fairtrade is een internationale beweging die zich inzet voor betere handelsvoorwaarden voor kleine boeren in ontwikkelingslanden zodat zij kunnen investeren in hun toekomst. Deze boeren - en boerinnen - doen het zware werk en zijn in de handelsketen vaak de zwakste partij. Door hun positie te versterken, draagt fairtrade structureel bij aan armoedebestrijding.
 

 
Eerlijke handel: Eerlijke handel:


Eerlijke handel is de Nederlandse term voor fairtrade. Omdat fairtrade per definitie een internationale component heeft (de ingrediënten komen altijd uit ontwikkelingslanden), is de Engelse aanduiding gaandeweg vanzelfsprekend geworden. De kracht van eerlijke handel schuilt in de empowerment van de boeren. Zij staan aan de basis van de keten en produceren de ingrediënten van de producten die bij ons in Nederland op tafel staan. De boeren ontvangen een eerlijke prijs voor hun product en een ontwikkelingspremie (fairtrade premie). De prijs maakt duurzame productie mogelijk, van begin tot eind.
 

 
Duurzame productie:  Duurzame productie: 


Duurzame productie houdt rekening met mensen en het milieu, en is economisch rendabel. Dit wordt vaak aangeduid met de 3P’s: people, planet, profit.
 

 
Duurzaamheid telt! Duurzaamheid telt!


Onze kerk wil graag fairtrade kerk zijn en oog hebben voor duurzaamheid. Wist je dat je met een potje pindakaas de wereld kan veranderen? Of met een banaan? Het kan. Dankzij fairtrade. Vorig jaar kocht ongeveer de helft van alle Nederlandse huishoudens wel eens een fairtrade product. Van deze aankopen profiteren kansarme boeren en producenten overal ter wereld.

Fairtrade is een even simpele als doeltreffende oplossing: door kansarme boeren en producenten een eerlijke prijs plus een ontwikkelingspremie te betalen, kunnen zij investeren in de ontwikkeling van zichzelf en hun omgeving. Kinderen kunnen naar school, productietechnieken worden verduurzaamd en boeren kunnen zich organiseren: fairtrade is vooruitgang.

 
Eerlijke avondmaalswijn Eerlijke avondmaalswijn


In verbondenheid aan tafel

Sinds mei 2012 heeft onze avondmaalswijn het fair trade certificaat. Het fair trade certificaat garandeert onder andere dat een eerlijke prijs wordt betaald
aan de producent met daarbovenop een premie waarmee sociale projecten kunnen worden gefinancierd, zoals scholen en medische zorg.

Jezus deelt met ons het brood en de wijn. Door het ontvangen daarvan worden wij deel van heel het evangelie, deel van de gemeente, deel van de verwachting van het Rijk. Het geeft onze levensweg een andere smaak, een ander verlangen, een andere voldoening, waardoor we voorbij kunnen gaan aan ons eigen hier en nu. Zo ontstaat in ons een nieuwe ruimte om te zien wie er met ons aan tafel zit, heeft gezeten en zal zitten.

 
Fairtrade koffie. Fairtrade koffie.


 

lees meer »
 
Fairtrade tip. Fairtrade tip.


Seepje is het 100% plantaardige en fairtrade wasmiddel uit Nepal. Wij wassen onze kleren met behulp van de Sapindus mukorossi-vrucht, superschillen die bij aanraking met water een natuurlijke vorm van zeep afstaan.

Samen met jou willen wij de wereld schoner en mooier wassen! Want wanneer jij je kleren met Seepje wast zorgen we samen voor natuurbehoud in Nepal. Ook verbeteren we daar direct de werk- en leefomstandigheden! En dan hebben de waskanjers van Siza, mensen met een verstandelijke en/of geestelijke beperking, ook nog een onmisbare rol in het Seepje productieproces.

 
Fairtrade tip Fairtrade tip


Een DOPPER is het ideale flesje voor kraanwater en een wegwerpflesje heb je niet meer nodig. Met een dopper steun je drinkwater en sanitatie projecten wereldwijd. En als je een dopper koopt steun je direct de inwoners van Nepal. Verkrijgbaar bij de wereldwinkel.