mogelijk levenslang voor inheemse Adivasi-activisten

mogelijk levenslang voor inheemse Adivasi-activisten
Op zondag 1 april na de gezamenlijke Paasdienst is er weer een maandelijkse schrijfactie van Amnesty.

Tijdens de schrijfactie van Amnesty International in maart schrijven we voor
Judhishtira Jena en Babula Samal uit India

Judhishtira Jena en Babula Samal werden opgepakt voor een voorval in 2010. Ze demonstreerden toen met duizend andere leden van de inheemse Adivasi-gemeenschap in Jagatsinghpur tegen de komst van een staalfabriek op hun land. De politie gebruikte traangas en wapenstokken om hen uiteen te slaan. Sommige demonstranten gooiden stenen naar de politie.
Judhishtira Jena en Babula Samal worden nu onder meer beschuldigd van onrust stoken en poging tot moord. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de aanklachten politiek gemotiveerd. In maart 2017 kondigde de staalfabrikant namelijk aan de fabriek te willen sluiten en het land te willen teruggeven aan de autoriteiten van de deelstaat. Maar kort daarna kondigde een andere fabrikant aan op die plek een fabriek te openen. Het protest onder Adivasi laait daarom weer op. Andere activisten denken dat Judhishtira Jena en Babula Samal worden vervolgd voor demonstraties uit het verleden om anderen ervan te weerhouden de straat op te gaan.

In de brief roepen we de autoriteiten van de Indiase deelstaat Odisha op om Judhishtira Jena en Babula Samal onmiddellijk vrij te laten.

De maandelijkse schrijfactie is een samenwerking van ZWO van de Hervormde Kerk Heelsum-Kievitsdel en de Gereformeerde Kerk van Renkum en Heelsum.
terug