‘Zo’n weekend je leven delen, voelt gewoon goed!’

‘Zo’n weekend je leven delen, voelt gewoon goed!’
Sport en spel
Het bijzondere weekend begon met een prachtige fietspuzzeltocht en een bezoek aan het asielzoekerscentrum de Leemkuil. ’s Avonds vormde de gymzaal aan de Bram Streeflandweg het decor voor een goedbezochte sport- en spelavond. Ruim vijftig sporters van 7 tot ruim 70 jaar werkten zich in het zweet bij zit-volleybal, tjoekbal, paaltjesvoetbal en korfbal. Ook de supporters waren goed vertegenwoordigd. Een geslaagd en gezellig evenement. Een flinke groep jongeren van de drie kerken bracht de nacht door in de pastorie in Heelsum als start van het jeugdwerk.

Ouderwets vol
De volgende ochtend begon om tien uur de startzondag met een gezamenlijke kerkdienst in de Gereformeerde kerk die daardoor weer eens ‘ouderwets’ vol zat. Zelfs de galerij was bezet. De drie predikanten gingen gezamenlijk voor. “Wat klinkt dát prachtig”, zei Ds. Arrie van Veen na het zingen van het openingslied. Zij bouwde vervolgens een ‘stevig raamwerk’ voor de viering met  een passievolle opening, mooie liederen en gebeden en een inspiratievolle zegen. Ds. Leendert Jan van Lingen voerde een enthousiast en feestelijk gesprek met de kinderen over de ‘negen vruchten van de geest’. Op evenzoveel kleurige ballonnen waren de volgende ‘eigenschappen’ geschreven: liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. In de nevendienst werd het thema creatief uitgewerkt. Van Lingen deed meteen een live onderzoek onder alle mensen in de kerk: “Aan welke eigenschappen willen jullie individueel en samen het komende seizoen werken.” De top drie was: vreugde, vrede en geduld.
De verkondiging en uitleg door ds. Wouter Koelewijn ging over Psalm 133: ‘Hoe goed is het, hoe heerlijk, als broeders (en zusters – bp) bijeen te wonen. Een mooi vers om het thema 'Deel je leven' verder mee uit te werken. Ook het gedeelte uit Galaten 5 waarin wederom de vruchten van de geest ter sprake komen, werd door ds. Koelewijn mooi in de context van het thema gezet en begrijpelijk uitgelegd. De collecte was bestemd voor de noodhulp aan Syrische vluchtelingen in o.a.  Libanon, Jordanië en Irak. Een langlopend project van Kerk in Actie dat actief wordt ondersteund door onze gezamenlijke diaconiën. 

Ontmoeting
Tijdens de koffie na de dienst was het tijd om elkaar te ontmoeten, na te praten over de dienst en elkaar (nog beter) te leren kennen. Het organisatiecommitee had slim gezorgd dat de gemeenteleden van alle kerken in een mooie mix aan tafel zaten. Het papier met de vragen zorgde dat er snel levendige gesprekken werden gevoerd.

Voor elk wat wils
Na de koffie was het feest nog lang niet voorbij… en was er een scala aan activiteiten in en rond de kerk. Voor wie zin had waren er oudhollandse spellen buiten in de heerlijke septemberzon, in de kerkzaal werden grote dobbelstenen geworpen in het ‘deel-je levensweg-spel’ met lastige dilemma’s en leuke opdrachten. In de Kelder werden wenskaarten gemaakt voor mensen die niet bij de Starzondag konden zijn en op het podium in De Spreng was een workshop breien te volgen. Lekker zingen kon ook. Met een ‘gelegenheidskoor’ van ruim 30 zangers werd een aantal meerstemmige liederen en een canon geoefend.

Smakelijk eten
Vanaf 13.00 uur stonden de schalen versbelegde broodjes, melk en fruit op tafel en was er keus uit verschillende soorten heerlijke huisgemaakte soep. De cateringploeg mag trots zijn op hun prestatie. Alles zag er prima verzorgd uit en smaakte naar meer.

"Dat moeten we vaker doen"
Tegen twee uur verhuisden we  wederom naar de kerkzaal waar de dag tijdens een korte viering met zang, gebed en een dankwoord werd afgesloten. Het was een geslaagd weekend. Ds. Leendert Jan van Lingen laat de volgende dag weten: “Moeten we vaker doen: zo'n gezamenlijke viering/kerkdienst. Er is veel werk verzet en ik hoop dat jullie veel waarderende reacties hebben gehad. Zo niet: bid en weet dat Gods Geest in dat kleine of vele dat je gedaan hebt werkt én doorwerkt.”

Verslag: Bart Pausma
terug